Informatieve artikelen schrijven is niet gemakkelijk. Hierbij vijf praktische tips voor informatieve artikelen schrijven.

Tip 1:  werk met een duidelijke structuur

Zeker bij het schrijven van informatieve artikelen is het belangrijk om een goede structuur te hanteren. Welke informatie wil je waar hebben? Het voordeel van een goede structuur is dat het artikel gemakkelijker is om te schrijven. Anderzijds is het voor de lezer ook gemakkelijker om de informatie te verwerken. Maar hoe ziet een goede structuur van een informatief artikel er precies uit? Vraag je je waarschijnlijk af.

De basisstructuur van een goed informatief artikel: 

–  Een inleiding waarin je het onderwerp introduceert

–  Vervolgens een middenstuk met alinea’s van maximaal 150 woorden.

–  Als laatste een slot waarin je alle informatie uit het middenstuk nog eens kort samenvat

Korte inleiding

Zorg dat je bij de korte inleiding gelijk met de deur in huis valt. Je hoeft er nog geen concrete informatie over te geven, maar de lezer moet direct weten waar het artikel over gaat.

Middenstuk                             

In het middenstuk geef je concrete informatie over het onderwerp waar het artikel over gaat. Zorg dat de structuur overzichtelijk is en dat elke alinea ongeveer even lang is: maximaal 150 woorden. Daarnaast moet niet het belang van duidelijke tussenkopjes worden vergeten. Niet alleen zijn tussenkopjes noodzakelijk voor overzicht. De tekst in het tussenkopje moet ook bijdragen aan de informatieoverdracht over het onderwerp.

Slot

In het slot draag je geen nieuwe informatie meer aan over het onderwerp. Veel mensen doen dit wel, maar dat is niet de bedoeling. Het is namelijk niet overzichtelijk. Het beste is om in het slot even terug te komen op iets uit de inleiding. Vervolgens de meest belangrijke informatie uit het middenstuk samenvatten, zodat het een mooi geheel wordt.

Informatief artikel laten schrijven
Tip 2: zorg ervoor dat de informatie juist is 

Klinkt voor de hand liggend, maar dat is het in het allerminst. Er staat zoveel foutieve informatie in verschillende informatieve artikelen op het internet. Er zijn twee belangrijke redenen waarom er veel foutieve informatie op het internet verschijnt.

Te weinig kennis bij het schrijven van een informatief artikel 
Sommige schrijvers typen informatieve artikelen zonder dat ze veel kennis over het onderwerp hebben. Dit betekent dat je automatisch vaak onnodige informatie gaat geven. Of je gaat er foutieve dingen bij verzinnen. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Verdiep je daarom in een onderwerp, voordat je er een informatief artikel over gaat schrijven.
Verkeerde bronnen gebruiken

Het gebruik van verkeerde bronnen kan voor een domino-effect van foutieve informatie zorgen. Dit gebeurt als volgt: één betrouwbaar ogend artikel wordt als informatiebron gebruikt. Een ander artikel kopieert deze foutieve informatie. En weer een ander artikel kopieert de foutieve informatie van dat artikel. Ga zo maar verder.

Gelukkig zijn er twee handige oplossingen voor deze twee problemen. Het kost dan wel iets meer tijd, maar dan weet je zeker dat alle informatie in je artikel juist is.

Verifieer altijd de bronnen die gebruikt zijn voor een informatief artikel

Hoe betrouwbaar de informatie er ook uit ziet. Kijk altijd of er een bronvermelding aan het eind van een artikel staat. Staat deze er niet? Dan kun je altijd informeren bij de schrijver. Kan deze geen duidelijke informatie geven? Dan kun je informatie uit dat artikel beter niet gebruiken.

De artikelen die terug te voeren zijn op wetenschappelijke bronnen zijn doorgaans het meest betrouwbaar. Lees ook de wetenschappelijke bronnen door. Door deze verificatie weet je zeker dat je geen foutieve informatie in je artikel verwerkt

Gebruik meerdere bronnen als leidende informatie voor je artikel

Meerdere bronnen gebruiken zorgt er niet alleen voor dat je een betrouwbaarder artikel schrijft. Het zorgt er ook nog eens voor dat er meer nuance in aan je informatieve artikel wordt aangebracht.

Als je slechts één bron gebruikt, heb je namelijk slecht één iemands visie op het onderwerp waar je een informatief artikel over schrijft. Je wilt natuurlijk een genuanceerd en betrouwbaar artikel schrijven. Daarom is het belangrijk om meerdere bronnen te gebruiken.

Artikelen laten schrijven

Tip 3: voorkom fouten bij informatieve artikelen schrijven

Hoe mooi een schilderij ook is, als de lijst er qua lelijkheid bovenuit springt zal dit niet duidelijk naar voren komen. Dit geldt ook voor een prachtig interieur in huis, waarbij het behang wanstaltig is. En dit geldt helemaal bij een informatief artikel. Hoe goed de informatie ook is. Mocht de tekst onleesbaar zijn en vol met taalfouten zitten, dan zal die niet gewaardeerd worden.

Om die reden is het altijd verstandig om je teksten te laten corrigeren door een professional. Dit kunnen wij voor je doen. We hebben veel ervaring met het corrigeren van teksten. Van scripties, artikelen tot en met gehele boekwerken van professionele schrijver.

Klik hier voor meer informatie, of om een tekstcorrectie aan te vragen!

Informatief artikel laten schrijven
Tip 4: stem de schrijfstijl af met de doelgroep van je informatieve artikel 

Het is altijd belangrijk om de schrijfstijl van je artikel af te stemmen met je doelgroep.

Schrijf je een artikel voor vakmensen, dan hoef je bijvoorbeeld geen Jip en Janneke taal te bezigen over je onderwerp. Schrijf je echter voor leken, dan is dit wel weer noodzakelijk.

Daarnaast is het ook belangrijk dat de schrijfstijl past bij het onderwerp van je informatieve artikel

Wanneer je bijvoorbeeld een informatief artikel over een medische aangelegenheid schrijft, dan zal je een serieuze toon moeten hanteren. Schrijf je echter een informatief artikel over een luchtig onderwerp, dan kun je best humor en dergelijke toepassen.

Tip 5: kernachtige informatieve artikelen schrijven 

Daarmee wordt bedoeld dat je gelijk ‘to the point’ moet komen. Dus geen onnodige uitweidingen aan je informatieve artikel moet toevoegen. Het belangrijkste is namelijk dat de informatie wordt overgedragen. De schrijfstijl moet in het teken van de informatie staan. Niet andersom.

Dit is bijvoorbeeld het verschil tussen een informatief artikel en een literair artikel. Bij een literair artikel is de mooischrijverij ook van belang. Bij een informatief artikel doet dit alleen maar af aan de informatie.

Daarom is het belangrijk om kernachtig te schrijven. Om dit te doen kun je deze vijf principes in je achterhoofd houden tijdens het schrijven.

–  Schrijf korte zinnen

–  Je tekst hardop voorlezen

–  Korte alinea’s

–  Genoeg tussenkopjes gebruiken

–  Van te voren vaststellen hoe lang het artikel ongeveer zal worden.

Informatieve artikelen laten schrijven?

Je kunt het schrijven van een informatie artikel ook laten uitbesteden. Dit scheelt gedoe en tijd. We hebben veel ervaring met het schrijven van informatieve artikelen over variërende onderwerpen!

Klik hier voor meer informatie of om je je informatieve artikel gelijk aan te vragen!

 

Grappige tekst schrijven

Lettermachine is ook bekend van andere blogs


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.