Een grappige tekst schrijven is niet bepaald gemakkelijk. Iedereen die het wel eens heeft geprobeerd zal dit erkennen.

In dit blog zal antwoord op die vraag worden gegeven. En als je denkt dat ik geen autoriteit op dit gebied ben, klik dan hier voor humoristische teksten van mijn hand!

Lees maar verder als je uitgelachen bent!

Een algemene tip die zeer belangrijk is als het gaat om een grappig stukje te schrijven is de volgende: hetgeen je schrijft is een verlengstuk van je eigen persoonlijkheid.  Hoe grappiger jij dus bent als persoon in het algemeen: hoe groter de kans is dat je deze grappen ook goed op papier kunt krijgen.

Maar hoe word je dan grappiger? Zul je je waarschijnlijk afvragen? Klinkt lastig, maar dat valt wel mee. Deze 5 tips helpen je op weg!

Tip 1: Grappige tekst schrijven: lees humoristische boeken

V Humoristische boeken lezen is één van de beste methodes om zelf grappiger te kunnen schrijven. Je ziet namelijk precies welke technieken een specifieke schrijver gebruikt.  Het is wel belangrijk dat je boeken leest van schrijver die je ook echt zelf grappig vindt, want daar leer je het meest van.

Persoonlijke favorieten (Nederlandstalige schrijvers): Herman Brusselmans, Dimitri Verhulst, Robert van Eijden, Nico Dijkshoorn en Gerard Reve

Natuurlijk is het ook goed om verder te kijken dan alleen Nederland.

Persoonlijke favorieten (buitenlandse schrijvers): Louis Ferdinand Celiné, Charles Bukowski, Chuck Palahniuk, Gogol, en John Kennedy Toole

Wanneer je meerdere van deze boeken hebt gelezen zal het opvallen dat er weliswaar veel verschillen zijn, maar ze allemaal zijn voorzien van een absurde vorm van humor.

Een goede tip om boeken te vinden die humoristisch bij je passen is de volgende.

Je leest één boek van een schrijver die je grappig vindt en vervolgens zoek je op wie zijn inspiratiebronnen zijn. Daarna kun je weer opzoeken wat de inspiratiebronnen van die schrijver zijn.

Grote kans dat je zijn inspiratiebronnen ook kunt waarderen en zo bouw je een web van je favoriete humoristische schrijvers.

Grappige tekst schrijven

Tip 2: Kijk veel komische films, series en stand up- komedie

Drie verschillende vormen van beeldmateriaal die je kunt kijken om grappiger te kunnen schrijven.

V Komische films

In komische films ligt een bijzondere vorm van humor, aangezien het script doorgaans geschreven is voor een tijdsduur van 90 minuten of langer.

Dit betekent dat er veel grappen in worden verwerkt en je goed kunt analyseren wat voor soort grappen dit precies zijn. Ook waar de plank wordt misgeslagen en welke  grappen wel aankomen. Daarnaast is er bij komische films doorgaans een plotlijn, waardoor de humor in dienst staat van het verhaal.

Je kunt komische films kijken om twee redenen.

V De ene reden is om grappiger te worden door te analyseren welke one-liners en dialoogtechnieken er worden gebruikt en deze technieken proberen te verwerken in je eigen verhaal.

Persoonlijke favorieten voor goede humor: films van: de Coen Brothers, Woody Allen, Martin Scorsese, Paul Thomas Anderson, Quintin Tarantino.

V De andere reden is om te kijken hoe het niet moet wat betreft het schrijven van humoristische teksten. Dit kan bijvoorbeeld door het kijken van typische slechte romcoms en te analyseren hoe ze met de grappen de mist in gaan. Dit is ook nog eens leuk tijdverdrijf en je leert er van!

Persoonlijke favorieten voor slechte humor: American Pie- reeksen, The Hangover- reeksen en Police Academy-reeksen.

V Sitcoms

Het verschil tussen komische films en series en sitcoms is dat sitcoms doorgaans mikken op een hogere grap dichtheid. De humor staat doorgaans niet in het teken van het plot, zoals bij een komische film, maar het plot staat in het teken van de humor. Dit betekent dat er veel grappige one-liners en dergelijke zullen worden gebruikt in het korte tijdsstek van een aflevering. Als je dus veel grappen in korte termijn wilt consumeren en daar van leren is het ideaal sitcoms te bekijken.

Persoonlijke favorieten: Frasier, Seinfeld, South Park, Rick & Morty, The Simpsons 

V Stand-up komedie

De ultieme manier om beter te worden in humoristische teksten te schrijven is het kijken van stand-up komedie. Deze kunstvorm is namelijk puur gericht op het maken van grappen. Dit maakt het in mijn opinie dan ook beter dan cabaret, waarbij ook liedjes en andere ongein doorgaans belangrijke rollen spelen. Maar voor puur grappen consumeren en verwerken is het kijken van stand up-komedie de beste methode om snel grappiger te worden. In Nederland is cabaret veel populairder dan stand up-komedie, maar er zijn door het land heen verschillende shows waar veel stand-up komedie te zien is.

Voor goede stand up-komedie is het ook aan te raden om naar Amerikaanse komedie te kijken. Dit helpt uiteindelijk bij een grappige tekst schrijven.

Persoonlijke favorieten: Doug Stanhope, Louis CK, Norm Macdonald, Dave Attell

Grappige tekst schrijven

Tip 3: Wees authentiek in je humor

Bij een grappig stukje schrijven moet je jezelf altijd afvragen: vind ik dit wel grappig?

V Als dit het geval is: ga zo door!

Dit betekent namelijk dat je er zelf van geniet en dat is het belangrijkste tijdens het schrijven. Het schrijven van een humoristische tekst moet namelijk ook leuk voor jezelf zijn. Als je er al tegenop ziet als je die witte pagina ziet, gaat er iets mis. Ben je bij een grappige tekst schrijven zelf steeds aan het grinniken: dan weet je dat je goed bezig bent. Je zult zien dat mensen de humor in de tekst dan ook meer waarderen.

X Als dit niet het geval is: dan gaat er iets verkeerd

Dit was een grove fout die ik eerst maakte. Ik schreef niet wat ikzelf grappig vond, maar waarvan ik dacht dat het grappig hoorde te zijn. Dit maakte het zeer geforceerd en ik had er zelf geen plezier in. Resultaat: slechte verhalen die totaal niet grappig waren, omdat de authenticiteit ontbreekt. Probeer daarom altijd plezier te hebben bij een krachtige tekst schrijven.

Tip 4: Voeg absurditeit toe in je verhaal

Absurditeit in algemene vorm is hetgeen wat iets ‘humoristisch maakt’. Dit is natuurlijk heel breed en iedereen heeft een eigen vorm van absurditeit die zijn voorkeur heeft. Een aantal vormen van absurditeit.

1: V Absurditeit in dialogen

Vaak geven schrijfcursussen als tip dat je dialogen zo realistisch mogelijk moeten zijn. Dit vind ik echter onzin, zeker als je het humoristisch wilt maken moet je juist zorgen dat de dialogen afwijken van de dagelijkse norm.   Hoe ik zelf absurditeit toepas wordt duidelijk  Klik hier om te zien hoe ik zelf absurditeit in dialogen toepas

2: V Absurditeit in gedrag

Absurditeit kun je ook in het gedrag van je personages laten opkomen. Dit kan bijvoorbeeld je ik-personage zijn die gedrag vertoont die van de norm afwijkt. Bijvoorbeeld dat je hoofdpersonage een ernstige vorm van Gilles de la Tourette heeft. Een dergelijke ‘running gag’ kun je door het hele verhaal vervolgens gebruikten. Altijd handig! Klik hier om te zien hoe ik zelf absurditeit in verhalen toepas.

3: V Absurditeit in situaties

Ook situaties absurd maken is een goede manier bij het schrijven van humoristische teksten. Een goede methode hiervoor is om een zeer net, gebruikelijk uitgangspunt te nemen waar mensen normaal zeer formeel zijn, zoals een verjaardag. Die situatie kun je dan absurd maken door je eigen vorm van humor erin te vermengen. Natuurlijk kunnen ook andere situaties hierbij helpen: voor inspiratie hoe ik dit toepas. Klik hier voor een praktisch voorbeeld van mijn hand

Grappige tekst schrijven
Tip 5: Creëer herkenbaarheid in je verhaal

Bij een grappige tekst schrijven is herkenbaarheid voor de lezer heel belangrijk. Een zeer clichématige opening van een grap om die herkenbaarheid te creëren is de frase: “What’s the deal with airlplane food?” die wordt toegeschreven aan de komediant Jerry Seinfeld. Door hiermee te beginnen creëert hij al herkenbaarheid, want klagen over voedsel in het vliegtuig is voor iedereen zeer herkenbaar. Vervolgens kun je met die herkenbaarheid spelen en daaruit verder bouwen tot een goede grap!

Hulp nodig bij een grappige tekst schrijven?

Door deze tips toe te passen kun je waarschijnlijk al een stuk humoristische schrijven dan ervoor. Maar mocht je echt een humoristisch stuk nodig hebben die volledig is afgestemd op je wensen, dan kun je ook een tekst bestellen. Dit kan al voor slechts 0,03 euro per woord.

Klik hier om een humoristische tekst aan te vragen

Ook voor andere tips omtrent een grappige tekst schrijven kun je altijd contact opnemen!

Grappige tekst schrijven

 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.