Een goede sollicitatiebrief schrijven is niet zo makkelijk als het lijkt. Je vervalt al snel in clichés en dat is natuurlijk iets wat je wilt voorkomen. Het schrijven van een goede sollicitatiebrief is belangrijk, zodat jij dichter bij je droombaan komt. Daarom bij dezen 5 goede tips die je helpen bij het perfectioneren van je sollicitatiebrief!

Tip 1: Begin je sollicitatiebrief krachtig!

Bij een sollicitatiebrief schrijven is het belangrijk om sterk te beginnen. Zeker wanneer je op een zeer populaire functie solliciteert. De recruiters zullen in die situaties sollicitatiebrieven screenen en dan is het belangrijk om gelijk op te vallen. Anders wordt je sollicitatiebrief ongelezen weggelegd en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Je droombaan flitst dan aan je voorbij. Om te weten hoe je krachtig begint, is het allereerst van belang om na te gaan wat de valkuilen van de ‘standaard’ sollicitatiebrief zijn.

De volgende technieken worden vaak gebruikt bij het begin van een standaard sollicitatiebrief.

X    Naam en vervolgens op een nietszeggende manier vertellen dat je interesse hebt in de functie

Voorbeeld: “Mijn naam is […] en ik heb heel veel interesse in de baan.”

X   Refereren aan de functie en vervolgens uitleggen dat je interesse hebt

Voorbeeld: “Op [website] kwam ik de vacature tegen en bij dezen wil ik laten weten dat ik interesse heb in de functie.”

Een probleem met dit begin is dat het in feite geen enkele informatie overbrengt. Je hoeft namelijk niet te laten weten dat je geïnteresseerd bent, aangezien dat reeds duidelijk is geworden op het moment dat zij een sollicitatiebrief van jou ontvangen. Het is dus zonde om op die manier een brief te beginnen.

De volgende technieken zorgen ervoor dat je gelijk opvalt

V –  Met de deur in huis vallen en gelijk je kwaliteiten aankaarten

Voorbeeld:  “Een enthousiaste ICT-specialist met ervaring in […] en […] meldt zich.

V – Gelijk melden wat je kan toevoegen aan het bedrijf

Voorbeeld: “Met ervaring in […] en […] kan ik uw bedrijf helpen verbeter op de volgende vlakken: […]

Met deze technieken heb je direct de interesse van het bedrijf gewekt.

 

Sollicitatiebrief schrijven

Tip 2: Vermijd bij een sollicitatiebrief schrijven de meest gebruikelijke clichés

De volgende zinnen komen je ongetwijfeld bekend voor. De baan lijkt me leuk; ik ben toe aan een nieuwe uitdaging; ik ben fanatiek; ik kom altijd op tijd; ik heb de juiste ervaring; ik hou ervan om met mensen te werken; ik ben jong en dynamisch; ik ben zeer geïnteresseerd in de functie; ik heb geen 9 tot 5- mentaliteit; ik ben de ideale persoon voor deze baan.

Bij een sollicitatiebrief is altijd het doel om op te vallen, dus probeer zoveel mogelijk clichés te vermijden. Het zijn doorgaans loze kreten die geen enkele interesse bij de recruiter opwekken en daardoor verspillen ze je kostbare sollicitatietekst.

Er zijn twee goede technieken om clichés te vermijden.

Techniek 1: Laten zien in plaats van vertellen

Deze techniek wordt ook veelvuldig gebruikt als literaire techniek. In plaats van te schrijven: “Het was druk in het café” (Vertellen), is het beter om te zeggen: “Door de mensenmassa was het moeilijk om van de ene kant naar de andere kant van het café te lopen” (Laten zien). Deze techniek kan echter ook prima toegepast worden in sollicitatiebrieven.

Stel dat een vereiste in een vacature is dat je geen 9 tot 5- mentaliteit mag hebben. In plaats van te zeggen: “Ik heb geen 9 tot 5- mentaliteit” (vertellen), kun je dit laten zien door bijvoorbeeld het volgende te schrijven. “Wanneer ik aan iets begin wil ik het ook graag afmaken. Dit zorgt ervoor dat ik tijdens een opdracht niet denk in uren, maar in progressie” (laten zien)

Techniek 2:  Vervorm de cliché naar een origineel stuk tekst met een persoonlijk verhaal

Een andere techniek is om de cliché om te draaien in een originele tekst die echt iets toevoegt aan de brief. Persoonlijke verhalen zijn dan goed om je capaciteit aan te tonen. Hierbij drie voorbeelden van clichés en hoe je die kunt omdraaien in een origineel stuk tekst met een persoonlijk verhaal.

1.  Het cliché: “Ik ben zeer fanatiek in de ICT-wereld.”

Originele tekst met persoonlijk verhaal: “Al sinds mijn jeugd ben ik fanatiek bezig met computers. Ik zie het dan ook niet puur als werk, maar ga er ook echt in op in mijn vrije tijd.”

2. Het cliché: “Ik kan goed leiding geven.”

Originele tekst met persoonlijk verhaal: “Op school werd ik altijd gevraagd om de leider van een bepaald project te zijn, omdat ik op een goede en kordate manier kan aansturen. Dit resulteerde dan ook in uitmuntende cijfers voor de gehele projectgroep. ”

3. Het cliché: “Ik hou ervan om mensen te helpen”

Originele tekst met persoonlijk verhaal: “In mijn jeugd kwamen vrienden altijd naar mij toe om over hun problemen te praten. Ze vonden mij een goede uitlaatklep en zelf voelde ik ook genoegdoening als ik problemen kon oplossen.”

Tip 3: een foutloze sollicitatiebrief schrijven!

Dit klinkt voor de hand liggend, maar dat is het allerminst. Het is tijdens onderzoeken namelijk meermaals naar voren gekomen dat het overgrote deel van de sollicitatiebrieven boordevol taal- en spelfouten zitten. Dit is erg jammer, want hoe goed je brief ook is: op die manier sta je altijd al met 1-0 achter. Wanneer je niet goed kunt schrijven, is het ook aan te raden om je tekst door een professional te laten schrijven. Tegen een scherp tarief leveren wij een perfect geschreven sollicitatiebrief voor je. Klik hier om je unieke, originele sollicitatiebrief te bestellen!

Tekstcorrectie bestellen

Wanneer je liever je eigen sollicitatiebrief schrijft, maar deze wilt laten nachecken is dat uiteraard ook mogelijkKlik hier om je tekst te laten corrigeren!. Het is namelijk een feit dat je je eigen fouten minder snel ziet dan iemand anders.

Tip 4: de toon bij een sollicitatiebrief schrijven afstemmen met de toon van het bedrijf

Bij een sollicitatiebrief schrijven is het ook van belang om rekening te houden met de toon van het bedrijf. Je brief daar op afstemmen is belangrijk, zodat je niet uit de toon valt op een negatieve manier. Om te achterhalen wat de toon van een bedrijf is kun je bijvoorbeeld de website bekijken en nagaan hoe de teksten daar zijn opgebouwd. Ook bij het lezen van de vacaturetekst krijg je doorgaans een duidelijke indicatie van de toon van het bedrijf.

Stel dat je bij een zeer formeel bedrijf solliciteert, waarbij ernst de boventoon voert.

Schrijf dan geen zinnen als: “Leergierige, ambitieuze, kordate, fanatiekeling meldt zich om op een awesome manier jullie bedrijf te versterken.”

En stel dat je bij een zeer informeel bedrijf solliciteert

Schrijf dan geen zinnen als: “Reeds heb ik kennisgenomen van jullie vacature en derhalve ontvangen jullie deze sollicitatiebrief waarin ik mijn interesse voor de functie zal uiten”

Tip 5: een neutrale afsluiter

Een goed einde is minstens zo belangrijk als een sterk begin. Deze hoeft echter niet zo sterk en origineel te zijn als de beginzin. Het is wél belangrijk dat je aan het eind van de sollicitatiebrief niet te veel verpest. Veelvoorkomende afsluiters, zoals hieronder, kun je het best vermijden.

X Voor verdere informatie kunt u mijn CV raadplegen

Verwijzen naar je CV is niet per se noodzakelijk, aangezien de recruiter dit toch al van plan was.

Daarnaast is het ook belangrijk om niet te zelfverzekerd te eindigen. Dit kan namelijk weerzin opwekken.

 X Het is wel duidelijk geworden dat ik de ideale persoon voor de baan ben. Ik zie de uitnodiging dan ook tegemoet!

Bij een goede sollicitatiebrief schrijven heb je door middel van anekdotes en voorbeelden al weergegeven dat je de ideale persoon voor de baan bent. Dit hoef je niet te benadrukken. Het is daarom verstandiger om enigszins nederig te eindigen, bijvoorbeeld met de volgende zin

V Hartelijk dank voor het lezen van mijn brief. Voor verdere vragen kunt u altijd contact met mij opnemen. 

Moeite met een sollicitatiebrief schrijven? Of geen tijd? Laat goedkoop deze zorgen uit handen nemen!

Je kunt natuurlijk zelf een sollicitatiebrief schrijven, maar als je weet dat je dit niet goed kan, is het aan te bevelen om dit uit te besteden.Om een foutloze sollicitatietekst te ontvangen kun je gelukkig gebruikmaken van onze dienstverlening. Tegen een scherp tarief leveren wij een perfecte sollicitatiebrief voor je.   

Klik hier om je unieke sollicitatiebrief te bestellen  

Sollicitatiebrief schrijven

 

 Lettermachine is ook bekend van andere blogs

 

 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.